Čurkin isključuje Ahtisarija

sanel
By sanel

Imenovanje bivšeg predsjednika Finske i dobitnika Nobelove nagrade za mir Martija Ahtisarija kao nasljednika na mjestu specijalnog izaslanika UN i Arapske lige za Siriju Kofija Annana je isključeno, izjavio je u razgovoru sa ruskim novinarima stalni predstavnik Rusije pri Svjetskoj organizaciji Vitalij Čurkin.

“To je isključeno. Ahtisari je u dubokoj (…) penziji”, rekao je Čurkin po usvajanju rezolucije o Siriji u Generalnoj skupštini UN (GS UN), prenio je Itar-Tass.

Ruska državna agencija navodi da se posljednjih dana u sjedištu Svjetske organizacije u New Yorku Ahtisarijevo ime “često spominje u razgovorima o kandidatima za izaslanika za rješavanje konflikta u Siriji”, a da je nekadašnji specijalni izaslanik generalnog sekretara UN za Kosovo smatran jednim od glavnih Annanovih konkurenata do imenovanja u februaru.

Nekadašnji generalni sekretar UN je u četvrtak saopćio da nije dobio potrebnu podršku i da neće ostajati na mjestu specijalnog izaslanika u Siriji, po isteku njegovog mandata 31. avgusta.

“Postoji raskol u međunarodnoj zajednici. Sve to je kompliciralo moj rad”, rekao je 74-godišnji diplomata iz Gane.

(AJB)

Share This Article