Generalna skupština UN usvojila rezoluciju o Siriji

sanel
By sanel
Predstavnik BiH je tokom današnjeg glasanja u Generalnoj skupštini UN podržao rezoluciju o Siriji koju je predložila Saudijska Arabija.

Srna nezvanično saznaje da je predstavnik BiH na sjednici Generalne skupštine UN dobio instrukciju iz kabineta ministra inostranih poslova BiH Zlatka Lagumdžije da podrži rezoluciju o Siriji, iako je trebalo da bude uzdržan jer Predsjedništvo BiH nije zauzelo zvaničan stav o sirijskoj krizi.

Instrukcija o glasanju u Generalnoj skupštini UN stigla je u Njujork i pored činjenice da je Lagumdžija na godišnjem odmoru i prenio je ovlaštenja na zamjenicu ministra Anu Trišić Babić. Trišić Babić je ranije potvrdila Srni da će BiH biti uzdržana na glasanju u Generalnoj skupštini UN o rezoluciji o Siriji koju je predložila Saudijska Arabija.

Rezolucija o Siriji koju je danas usvojila Generalna skupština UN nije pravno obavezujuća, ali joj je namjera da pojača pritisak na Vijeće sigurnosti da preduzme akciju. Nacrt rezolucije sastavila je Saudijska Arabija, a u dokumentu se izražava otvorena podrška oružanoj pobuni protiv vladavine sirijskog predsjednika Bašara al Asada. Sirijske vlasti, takođe, se osuđuju zbog upotrebe “teškog naoružanja”.

Rezolucija je usvojena sa 133 glasa “za” 12 “protiv” i 31 uzdržanim. Ambasade Velike Britanije, SAD, Francuske i NJemačke u BiH izrazile su juče nadu da će se BiH u Generalnoj skupštini UN pridružiti SAD i svim članicama EU tokom glasanja za nacrt rezolucije o Siriji.

Rusija je ranije izrazila stav da je predložena rezolucija ima jednostrani i neizbalansiran karakter, jer je sva odgovornost za dešavanja u Siriji u potpunosti prenesena samo na sirijske vlasti.

(SRNA)
Share This Article