Halep pod kontrolom Slobodne vojske Sirije?

sanel
By sanel

Dopisnik agencije Anadolija od lokalnih izvora saznaje da je Slobodna vojska Sirije, nakon nekoliko dnevnih sukoba sa vojskom odanom sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu, uspjela zauzeti drugi po veličini grad u Siriji Halep. Centar ovog dvomilionskog grada, veći dio teritorije, kao i sama tvrđava Halep nalaze se pod kontrolom Slobodne vojske Sirije.

Jučer i sinoć su vođene ključne borbe za Halep, a Slobodna vojska Sirije je uspjela zauzeti bitne vojne baze režimske vojske, koja je nakon gubitka velikog dijela teritorije u ovom dijelu zemlje, izvela snažne artiljerijske i zračne napade s ciljem da povrati kontrolu nad gradom.

Sirija je i sinoć bila poprište vojnih operacija režimske vojske predsjednika Bashara al-Assada, a Organizacija za nadgledanje poštivanja ljudskih prava u toj zemlji je saopćila da je u jučerašnjim sukobima stradalo najmanje 130 osoba.
Sirijsko revolucionarno vijeće je saopćilo da sirijska vojska i dalje artiljerijom i zračnim napadima razara naselja u glavnom gradu Damasku.

Halep, Hama, Dey-ez Zor i Dera su gradovi u kojima se također vode intenzivne borbe između sirijskih snaga sigurnosti i Slobodne vojske Sirije.

(Anadolija)

Share This Article