Hezbollahovi borci u Aleppu

sanel
By sanel

Iransko sponzorirani Hezbolah poslao je svoje borce u Siriju da pruže podršku najnovijoj Assadovoj ofanzivi protiv sunitskih opozicionara.

Libanonski sigurnosni izvori, kaže da je na stotine iranskih obučenih Hezbolahovih boraca prešlo u Siriju kako bi pomogli Assadovom režimu da uguši sunitsku pobunu.

Izvori navode da borci dolaze iz elitnih postrojbi Hezbolaha i da su raspoređeni u centralnoj Siriji.

“Assadu je očajnički potrebno više ljudi kako bi nastavio operacije protiv opozicionara, a Iran pomaže, uglavnom kroz Hezbolah”, rekao je izvor.

Dana 27. jula, libanonski list Al Nahar je izvijestio kako je Hezbolah poslao borce iz Jedinice 910, koja se smatra borbenom snagom, u Siriju. List navodi da su se pripadnici Jedinice 910 borili zajedno sa sirijskom vojskom u Homsu, Kusejru i Rastanu.

Vjeruje se da je do 7.000 Hezbolahovih boraca  razmješteno u Siriji.

Većina šiitskih paravojnih postrojbi je smještena u Zabadaniju, koja sadrži veliki objekt iranske islamske Revolucionarne garde.

Izvori navode da bi Hezbolah mogao učestvovati u Assadovoj invaziji na Aleppo.

Izvori kažu da Hezbolah također koristi svoju flotu bespilotnih vozila za osmatračku misiju protiv sunitskih opozicionara. Ranije ovog mjeseca, bespilotna letjelica iranskog porijekla Mirsad-1 srušila se izvan istočnog libanonskog grada Baalbeka koji se nalazi u blizini sirijske granice.

Al Nahar navodi da je Hezbolah instalirano eksplozivnu bojevu glavu na UAV kako bi testirao njegove borbene sposobnosti. List dalje navodi da se letom htjelo utvrditi da li bi Mirsad mogao biti programiran da unaprijed raznese odabrane zemaljske ciljeve.

(Islambosna.ba)

Share This Article