Formirana nova frakcija sirijske opozicije

sanel
By sanel

Sirijski političari u egzilu osnovali su novi opozicioni savez i ovlastili jednog od svojih članova da formira prijelaznu vladu koja bi vodila Siriju poslije svrgavanja režima Bashara al-Assada.

Novi opozicioni savez ponovo je iznio na vidjelo podjele među političarima koji se suprotstavljaju Assadovoj vlasti, s obzirom na to da su sirijski opozicionari već ranije formirali Sirijsko nacionalno vijeće, koje, također, najavljuje formiranje prijelazne vlade, prenio je Reuters.

Član novoformiranog Vijeća za sirijsku revoluciju, advokat i aktivista organizacija za ljudska prava Haytham al-Maleh (81), koji je proveo više godina u zatvoru, dobio je zadatak da formira prijelaznu vladu.

“Braća su me zamolila da formiram prelaznu vladu u Siriji i započnem dijalog sa ostatkom sirijske opozicije”, rekao je Maleh na konferenciji za novinare u Kairu, na kojoj je saopćena odluka o osnivanju Vijeća za sirijsku revoluciju.

Poziv na ujedinjenje

On je kazao da će novo vijeće nastojati pružiti pomoć pobunjenicima na terenu, u Siriji.

Zapadne i arapske zemlje već mjesecima pozivaju sirijsku opoziciju da se ujedini.

Iako je Sirijsko nacionalno vijeće najuočljivije u međunarodnoj komunikaciji, aktivisti u samoj Siriji, gdje već 16 mjeseci traje pobuna protiv Assada, žale se da njihove vođe u egzilu nisu u dodiru s događajima u zemlji.

Maleh, koji je i sam bio član Sirijskog nacionalnog vijeća koje je napustio u martu, rekao je da novoformirano opoziciono vijeće ne traži vojnu intervenciju, “kao što je invazija, već međunarodnu zaštitu, na primjer kroz zaustavljanje sirijskih aviona”.

Novi opozicioni savez čini 70 političara i drugih ličnosti.

(AJ Balkans)

Share This Article