Alepp: Pobunjenici zauzeli strateški kontrolni punkt

sanel
By sanel

Snage sirijske opozicije zauzele su u ponedjeljak strateški važan kontrolni punkt koji im omogućava bezbjedan prolazak ka Turskoj, na čiju teritoriju je prebjeglo još 12 sirijskih oficira, među kojima je zamjenik šefa policije Latakie, grada na sjeveru Sirije, s činom brigadnog generala.

Kontrolni punkt Anadan, pet kilometara sjeverozapadno od Halepa, preuzet je u ponedjeljak ujutro poslije 10 sati dugih borbi sa režimskim snagama.

Preuzimanjem kontrole nad tim punktom, pobunjenici sada imaju direktan put ka turskoj granici i Halepu, u kojoj ne prestaje granatiranje četvrti koje se nalaze pod kontrolom pobunjenika.

Reporter AFP prenosi sa terena da su pobunjenici u Halepu oduzeli snagama sigurnosti ukupno sedam tenkova i oklopnih vozila.

U ponedjeljak ujutro, sirijska vojska granatirala je nekoliko naselja u Halepu.

Na meti sirijskog topništva bilo je naselje Salahedin, uporište Slobodne sirijske vojske (FSA) izvijestili su izvori opozicije. Iz samog Halepa od nedjelje pristižu oprečne infomacije o stanju u tom gradu.

Dok Assadove snage od nedjelje navečer tvrde da su potisnule pobunjenike iz Salahedina, opozicija tvrdi da je stanje na terenu nepromijenjeno.

Lokalni komiteti za koordinaciju (LCC) saopćili su da se na naselje Sakur puca iz helikoptera.

Žestoke borbe vode se i oko zgrade u kojoj je sjedište zloglasne obavještajne službe zrakoplovnih snaga u četvrti Al-Zahiri, koju je FSA gađala raketama, javila je Sirijska opservatorija za ljudska prava (SOHR).

(AJB)

Share This Article