Sirijski šef diplomatije u posjeti Teheranu

sanel
By sanel
Sirijski ministar vanjskih poslova Valid al-Mualem stigao je u nedjelju u posjetu Teheranu, gdje će razgovarati sa zvaničnicima Irana koji je ključni saveznik Sirije, saopćilo je iransko ministarstvo vanjskih poslova.

Ministarstvo je navelo da je Mualema dočekao iranski šef diplomatije Ali Akbar Salehi i da će njih dvojica kasnije održati zajedničku pres-konferenciju.

– Sirijski ministar vanjskih poslova će tokom posjete Teheranu razgovarati o bilaterlnim odnosima, događajima u Siriji i drugim regionlnim i međunarodnim pitanjima, izjavio je zamjenik iranskog šefa diplomatije za arapska pitanja Husein Amir-Abdolahijan.

On je rekao da će Salehi razgovarati i sa šefom iranskog vrhovnog nacionalnog vijaća sigurnosti Saidom Džalilijem, koji je blizak vrhovnom lideru ajatolahu Aliju Hamneiju, kao i s predsjednikom parlamenta Alijem Laridžanijem.

Iran je najbliskiji saveznik Sirije na Bliskom istoku. On je u Siriju poslao humanitarnu pomoć i pruža joj diplomatsku podršku, ali demantuje izvještaje da je poslao i vojsku da pomogne Damasku koji se bori protiv pobunjenika, navodi AFP.

(RSE)

Share This Article