Ministarstvo vanjskih poslova SAD-a: U Siriji nema mjesta za terorizam

sanel
By sanel

Zamjenik ministra vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država Mike Hammer izjavio je na konferenciji za novinare na kojoj je govorio o vanjskoj politici SAD-a, kako su dani sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu odbrojani i kako će doći do neizbježne podjele unutar njegove vlasti i da će Assad ‘doći u slijepu ulicu’.

Na pitanje da li je zabrinut zbog vijesti o povećanoj kontroli pojedinih kurdskih područja u Siriji od skupina poput terorističke organizacije PKK, Hammer je rekao kako kurdska populacija u Siriji sarađuje sa opozicionarima, te da u Siriji ‘nema mjesta za terorizam’.

Hammer je izrazio zabrinutost zbog nasilja koje se provodi nad muslimanima u Mijanmaru i pozvao na primirje, a mijanmarsku vladu da pronađe odgovorne za napade i izvede ih pred lice pravde. On je dodao da sve etničke skupine u Mijanmaru treba da žive u miru, te da pokažu poštovanje prema manjinama.

Glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova SAD-a Victoria Nuland, upitana da prokomentariše izjavu premijera Turske Reccepa Tayyipa Erdogana kako predsjednik Sirije Bashar Al-Assad ‘gubi dominaciju’, odgovorila je: “Jasno je da je premijer Erdogan vidio isto što i mi vidimo, a to je da Assadov režim postupno gubi kontrolu nad svojim teritorijama.”

(Anadolija)

Share This Article