Sukob između sirijske i jordanske vojske?

sanel
By sanel

Aktivisti tvrde da je u sukobima jordanske i sirijske vojske ozlijeđen vojnik, što jordanska Vlada negira. Sirija, Jordan, Ramtha, sukob, vojska, izbjeglice Izbjeglički kamp u jordanskom gradu Ramtha.

U jordanskom gradu Ramtha došlo je do sukoba između jordanske i sirijske vojske, u kojima je poginulo sirijsko dijete koje se s porodicom kretalo u pravcu Jordana, potvrđeno je iz više izvora.

U sukobima je ozlijeđen jedan jordanski vojnik, premda jordanska Vlada negira ove informacije.

Jordanski aktivisti iz grada Ramtha i oni s druge strane granice, iz sirijskog grada Dera, rekli su za portal Aljazeera.net na arapskom jeziku da je okršaj između dvije vojske trajao blizu dva sata, napominjući kako imaju informacije da je ozlijeđen najmanje jedan vojnik s jordanske strane.

Do sukoba je došlo kada su sirijske porodice počele prelaziti iz područja Tal Shehaba prema jordanskom selu Tarra, rekli su Al Jazeeri sirijski aktivisti iz graničnog područja s Jordanom.

Prema navodima aktivista, jedan broj pripadnika Slobodne sirijske vojske štitio je, po običaju, ove porodice sve do jordanske granice.

Snage sirijske Vladine vojske otvorile su vatru na ove porodice nakon prelaska jordanske granice i pritom ozlijedile jedno dijete koje je preminulo prije dolaska u državnu bolnicu u Ramthi.

Aktivisti tvrde da je u sukobima ozlijeđen najmanje jedan pripadnik jordanske vojske koja je žestoko uzvratila, što je prisililo sirijske vojnike da napuste položaje i upute se prema obližnjoj dolini.

Izvori navode da je Jordan rasporedio vojna pojačanja u ovo područje u kojem trenutno vlada zatišje.

Sirijski izvori navode da su se slični sukobi između sirijske i jordanske vojske dešavali i ranije prilikom prelaska sirijskih porodica, ali da su trajali po nekoliko minuta. Međutim, sukob koji se dogodio u petak ujutro najsnažniji je od početka pobune protiv vlasti sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

Vlada negira

S druge strane, glasnogovornik Vlade Jordana, državni ministar za medijska pitanja i komunikacije Samih Maaytah negirao je sukobe između sirijske i jordanske vojske.

“Sinoć je sirijska vojska otvorila vatru u pravcu izbjeglica koje su se kretale prema Jordanu i pritom ozlijedila jedno dijete koje je preminulo dok su ga jordanski vojnici prevozili u bolnicu”, rekao je Maaytah za Al Jazeeru.

Dodao je da nije došlo do razmjene vatre između jordanske i sirijske vojske i da su pripadnici oružanih snaga Jordana uspjeli osigurati prelazak sirijskih porodica.

U četvrtak ujutro sedam Sirijaca je ozlijeđeno prilikom prelaska u Jordan, nakon čega su ih jordanski vojnici prevezli u bolnicu u Ramthi.

Istog dana, od posljedica ranjavanja preminuo je sirijski izbjeglica koji je ranijih dana dovezen u bolnicu i sahranjen je u prisustvu desetina izbjeglica i lokalnih stanovnika u jordanskom graničnom gradu.

(AJ Balkans)

Share This Article