SAD: Pobunjenici u Siriji se moraju ujediniti

sanel
By sanel

Jučerašnja izjava američke državne sekretarke Hillary Clinton otvorila je mnoge rasprave o tome kakvu poruku SAD želi poslati Siriji.

Clinton je istakla da će kontrola pobunjenika nad većim dijelom teritorije te zemlje rezultirati stvaranjem „sigurne zone“ odakle će biti vođene pobunjeničke aktivnosti. Ona je dodala i to da pobunjenici moraju početi raditi na osnivanju prelazne vlade u zemlji.

Podsjećamo da je u toku pobune u Libiji ujedinjena opozicija zauzela Bengazi i osnovala Prelazno nacionalno vijeće. Ova „sigurna zona“ je omogućila bolju komunikaciju sa svijetom, pa čak i otvaranje nekoliko konzulata.

SAD od početka pobune u Siriji izbjegava upoređivati situaciju u Siriji i Libiji. Pored toga što je NATO vojno intervenisao u Libiji, postoje i ogromne razlike u samoj pobuni, pa čak i u vlasti i pobunjenicima. Mnogi svjetski zvaničnici smatraju da sirijski pobunjenici nikada neće postići nivo jedinstva koji je viđen u Libiji, ali posljednje akcije i aktivnosti sirijskih pobunjenika u Damasku i Aleppu umnogome su uzdrmale i ove stavove.

Glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova SAD-a Victoria Nuland je izazvala medijsku pažnju izjavom na jučerašnjoj redovnoj konferenciji za novinare.
„Pobunjenici u Siriji se moraju ujediniti, a mi ćemo tada jasnije znati kako da im pomognemo“, izjavila je Nuland.

Novinar agencije Anadolija razgovarao je sa visokim zvaničnikom američke vlasti, koji je potvrdio da SAD očekuje jedinstvo i organiziranost pobunjenika u Siriji.
„Sirijski režim ne može ostati. Zato od različitih grupa u Siriji očekujemo jedinstvo i organiziranost kako bi se mogao napraviti dobar prelazni plan. Naravno, Sirijci će odlučiti o tome kakve promjene u zemlji žele“, rekao je američki zvaničnik.
Isti sagovornik je kazao kako postoji i opcija formiranja tehnokratske vlade u Siriji.

(Anadolija)

Share This Article