Lavrov: SAD opravdava terorizam u Siriji

sanel
By sanel

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov ocijenio je u srijedu da je američko stajalište prema sirijskog opoziciji “opravdanje terorizma”, te optužio Washington da nije osudio atentat počinje 18. jula u Damasku.

“To je prilično užasno stajalište”, izjavio je Lavrov.

“Ne mogu pronaći riječi kako bih formulirao naše stajalište o ovom pitanju. To je direktno opravdavanje terorizma”, dodao je Lavrov na konferenciji za novinare.

Šef ruske diplomacije kritizirao je američku ambasadoricu u UN-u Susan Rice tvrdeći da je ona nakon atentata u Damasku izjavila da bi Vijeće sigurnosti trebalo izglasati rezoluciju kojom se nameću dodatne sankcije Siriji, a na tu je rezoluciji Moskva prošle sedmice stavila veto.

“Drugim riječima, to znači da ćemo ‘mi’ (SAD) nastavi podržavati takve terorističke činove sve dok Vijeće sigurnosti ne učini ono što mi hoćemo”, rekao je Lavrov.

U napadu na zgradu u Damasku 18. jula ubijena su tri visoka sirijska dužnosnika, među njima i šogor predsjednika Bashara al-Assada. Šef nacionalne sigurnosti bio je četvrta žrtva tog napada jer je kasnije od posljedica ranjavanja preminuo u bolnici.

Američki State Department nije eksplicitno osudio taj napad, već je glasnogovornik Patrick Ventrell kazao da “SAD ne želi daljnje prolijevanje krivi u Siriji, ali i da su ubijeni muškarci bili glavni arhitekti agresije Aasadova režima protiv sirijskog naroda”.

Rusija je također osudila nove sankcije koje je u ponedjeljak EU nametnuo Siriji.

(Hina)

Share This Article