Narod sahranjuje ubijene

sanel
By sanel

Međunarodna organizacija za nadgledanje ljudskih prava u Siriji je saopćila da je u današnjim operacijama sirijskih snaga sigurnosti protiv pobunjenika ubijeno najmanje 76 osoba. U saopćenju organizacije iz Londona se navodi da je oko Damaska poginulo 17 osoba, u Halepu 16, Haseki i Homsu po deset, Idlibu devet, te u Deyr Ez Zoru sedam, Hami šest i Deri jedna osoba.

Širom Sirije narod sahranjuje poginule, a okupljeni na dženazama nose i transparente sa napisima protiv vlasti i situacije u zemlji.

Lokalni aktivisti iz Damaska javljaju da se u naselju Kabun desio stravičan masakr. Aktivisti tvrde da su peronašli 20 tijela ubijenih Sirijaca. Neki od njih su zaklani, a neka tijela su zapaljena.

Aktivisti javljaju da su i jučer u istom naselju pronašli još 15 tijela ubijenih Sirijaca, koji su najvjerovatnije zarobljeni od strane sirijske vojske u operacijama u posljednjih desetak dana.

„Zbog gubljenja kontrole nad teritorijama, vojska lojalna predsjedniku Basharu al-Assadu koristi sva moguća oružja i sredstva kako bi se osvetila pobunjenicima“, stoji u saopćenju aktivista iz Damaska.

Dopisnik agencije Anadolija javlja da sirijski narod živi u strahu i panici. Samo oni imućniji, koji imaju automobile, imaju taj luksuz da izbjegnu van gradova u kojima traju sukobi. Oni čija su vozila uništena ili ih nemaju, skrivaju se u šumama van gradova.

„Napustili smo dom pod paljbom sirijske vojske. Jedva smo živu glavu izvukli. Želimo otići kod rodbine u Jordan, ali nemamo prevoza“, rekao je Sirijac Ahmet Ebu Rida koji je sa porodicom pobjegao u kolektivni smještaj u damaškom naselju Kadem.

(Anadolija)

Share This Article