Rusija podsjeća Siriju da se obvezala na zabranu upotrebe hemijskog oružja

sanel
By sanel

Rusija je u utorak podsjetila Siriju da je ratificirala Ženevski protokol o zabrani upotrebe hemijskog oružja iz 1925., u saopćenju objavljenom nakon prijetnje sirijskog režima da bi to oružje mogao koristiti u odbrani od vanjske agresije.

“Želimo istaknuti da se Sirija 1968. svojom ratifikacijom pridružila Ženevskom protokolu iz 1925. o zabrani upotrebe zagušljivih, otrovnih i sličnih plinova”, ističe rusko ministarstvo vanjskih poslova, tražeći od Damaska da poštuje svoje međunarodne obveze.

“Rusija je pozorno saslušala izjave predstavnika sirijskog ministarstva vanjskih poslova na medijskoj konferenciji 23. jula u vezi s mogućom upotrebom hemijskog oružja u slučaju agresije izvana”, dodaje se u saopćenju.

“Ruska strana polazi od načela da će sirijske vlasti i dalje strogo poštovati svoje međunarodne obveze”, zaključuje ministarstvo u saopćenju.

Sirijski režim je u ponedjeljak prvi put priznao da posjeduje hemijsko oružje, rekavši da ga nipošto neće koristiti protiv stanovništva, ali da je spreman upotrijebiti ga u slučaju zapadne vojne intervencije.

(Hina)

Share This Article