Vojska ubila oko 30 vjernika dok su ulazili u džamiju

sanel
By sanel

Sirijske trupe ubile su jučer oko 30 vjernika u trenutku dok su ulazili na popodnevnu molitvu u džamiju u jednom selu, sjeveroistočno od grada Hama, javila je agencija Rojters, pozivajući se na izjave opozicionih aktivista, uz ogradu da je za sada nemoguće potvrditi te izvještaje.

“Vojska i šabiha (milicija lojalna sirijskom predsjedniku Bašaru al Aasadu) postavili su barikadu na putu na izlazu iz (sela) Šarije, prešli su preko glavnog puta i počeli da iz automatskog oružja pucaju na vjernike koji su ulazili u džamiju”, rekao je u telefonskoj izjavi agenciji Rojters aktivista koji iz bezbednosnih razloga koristi pseudonim Džamil al Hamvi.

Prema njegovim riječima, “utvrđena su imena 15 ubijenih, dok se procjenjuje da isti broj tijela leži na ulicama” u blizini džamije.

Kako je prenijela britanska agencija, opozicioni Revolucionarni savjet Hame je saopštio da se u okolini džamije u selu nalazi 15 mrtvih, dok se na ulicama “nalaze rasuta tijela” vjernika.

Rojters je naveo da je za sada nemoguće potvrditi ove izvještaje, podsjećajući da su sirijske vlasti zabranile većinu nezavisnih medija u zemlji.

(Tanjug)

Share This Article