Assad uputio hiljade vojnika prema Halepu

sanel
By sanel

Sirijska vlast uputila je u srijedu, u ranim jutarnjim satima, hiljade vojnika i tenkove prema Halepu, u kojem sirijska vojska danima napada pobunjeničke snage sa zemlje i iz zraka.

Posljednjih dana nasilje u Siriji, koje traje već 16 mjeseci, pretvorilo se iz sukoba s pobunjenicima u udaljenim pokrajinama u rat za nadzor nad dva najveća grada – Damaskom i Halepom.

Snage predsjednika Bashara al-Assada pokrenule su snažne napade na oba grada i uglavnom su potisnule pobunjenike iz četvrti koje su držali u glavnom gradu te su se sada okrenule Halepu, trgovačkom središtu na sjeveru zemlje.

Granatiranje pobunjeničkih položaja

Sirijske snage u srijedu nešto iza tri sata ujutro počele su granatirati pobunjeničke položaje u sjevernim pregrađima Damaska, u pokušaju da ih preuzmu od pobunjenika, izazivajući masovnu paniku i bijeg hiljada stanovnika probuđenih iz sna snažnim eksplozijama i zvukom nadlijetajućih vojnih helikoptera, prenose svjedoci i predstavnici pobunjenika, koji kažu da je došlo do prekida opskrbe strujom i prekida telefonskih veza.

U Halepu su se borbe snaga sirijskog režima i pobunjenika premjestile na ulaze u staru gradsku jezgru.

Osim napada na ova dva grada, sirijske snage u utorak navečer napale su i džamiju u blizini grada Hame, gdje je ubijeno 15 vjernika.

(AJ Balkans)

Share This Article