Sirija odbacila prijedlog Arapske lige

sanel
By sanel

Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Sirije Jihad Makdissi izjavio je da Sirija odbacuje poziv Arapske lige (AL) upućen predsjedniku Basharu al-Assadu da preda vlast, ističući da se ta odluka “isključivo tiče sirijskog naroda”.

“Žao nam je da se AL spustila na tu razinu kada je u pitanju odnos prema državi članici te institucije”, rekao je Makdissi na konferenciji za novinare u ponedjeljak.

“Ako su arapski narodi koji su se sastali u Dohi iskreni u želji da se zaustavi krvoproliće, prestali bi dostavljati oružje… i zaustavili bi nagovore i propagandu”, rekao je Makdissi, dodajući da su “sve njihove izjave licemjerne”.

Generalni sekretar AL-a Nabil Elarabi pozvao je ranije Assada da odmah podnese ostavku, a njegovoj porodici ponudio siguran izlazak iz Sirije.

Arapska liga obećala je 100 miliona dolara za Sirijce koji su bježeći od nasilja u zemlji potražili sklonište u Iraku, Libanu, Turskoj ili Jordanu.

Agencija Ujedinjenih naroda za izbjeglice saopćila je prošle sedmice da se broj izbjeglica iz Sirije skoro utrostručio od aprila na oko 112.000.

(AJB)

Share This Article