Sirijske trupe ubile 20 nenaoružanih muškaraca u Damasku

sanel
By sanel

Opozicioni aktivisti u Mezehu, predgradju Damaska, saopštili su danas da su sirijske snage pogubile najmanje 20 nenaoružanih ljudi zbog sumnje da su pomagali pobunjenicima na tom području.

Tijela 20 muškaraca, starosti izmedju 20 i 30 godina, pronadjena su u predgradjima al-Iklas, al-Zajat i al-Faruk, Havakir al-Sabarah i al-Basatin, rekli su aktivisti iz Mezeha u telefonskom razgovoru, a prenijela agencija Rojters.

Aktivista Bašir al-Keir je rekao da su tijela ubijenih prebačena u džamiju al-Mustafa, i da su mnogi imali rane od metaka, od kojih jedan čak 18.

“Trojici su ruke bile vezane na ledjima. Neki su bili u pidžamama. Nekolicini su polomljene noge ili im nedostaju prsti. Drugi su izbodeni noževima”, kazao je al-Keir.

Aktivisti su na vebsajt “Ju-tjub” i društvenu mrežu “Fejsbuk” postavili video snimke i fotografije na kojima se vide tijela ubijenih muškaraca na podu džamije, a dvojici su prerezani grkljani.

Sirijske vlasti zabranile su većini nezavisnih medija izvještavanje iz zemlje, čime je otežana potvrda dogadjaja na terenu. Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sjedištem u Londonu saopštila je da je u Siriji od početka pobune u martu prošle godine poginulo najmanje 19.106 ljudi. Od toga su 13.296 bili civili, medju kojima su i pobunjenici, 4.861 vojnici i 949 dezerteri.

(Tanjug)

Share This Article