Ihsanoglu pozvao al-Assada da preda vlast

sanel
By sanel

Poslije održanih sastanaka sa predsjednikom Egipta Muhammedom Mursijem i ministrom vanjskih poslova Muhammedom Kamilom Amrom, generalni sekretar Organizacije islamske saradnje (OIS) Ekmeleddin Ihsanoglu, pozvao je sirijskog predsjednika Bashara al-Assada da preda vlast u cilju hitnog rješenja sirijske krize.

U razgovoru sa novinarom agencije Anadolija, Ihsanoglu je pozvao sirijski režim da podnese ostavku kako se zaustavilo daljnje prolijevanje krvi unutar zemlje.

“Ne želimo da se u Siriji nastavi sa krvoprolićem. Tražimo da se što hitnije izvrši politička tranzicija na miran način kao što se desilo u Egiptu, Tunisu i Jemenu”, istakao je Ihsanoglu.

Ihsanoglu je podsjetio da je politički proces demokratske tranzicije koji se desio u nekoliko arapskih zemalja nazvan Arapskim proljećem. “Kada dođe proljeće, onda se treba raditi mnogo”, poručio je generalni sekretar Organizacije islam konferencije.

On je podsjetio da će na skupu u Mekki biti razgovarano i o današnjim aktuelnim pitanjima kao što su Palestina, Sirija i Myanmar, odnosno Burma.

“U vezi sa ovim gorućim pitanjima, Organizacija islamske saradnje će učiniti sve kako bi se donijelo najadekvatnije rješenje”, rekao je Ihsanoglu.

(Anadolija)

Share This Article