Sirijski intelektualac Suri: Meta bombaškog napada bio je Assad

sanel
By sanel

Istaknuti sirijski pobunjenik i intelektualac dr. Muhammed Suri je, u intervjuu za agenciju Anadolija, iznio nekoliko zanimljivih tvrdi u vezi sa situacijom u Siriji i jučerašnjim bombaškim napadom u Damasku.

Suri tvrdi da se jučer nije radilo o samoubilačkom napadu na zgradu u kojoj se održavala sjednica Nacionalne sigurnosti Sirije, već da je u pitanju bio dobro isplaniran bombaški napad jednog pobunjeničkog oficira. On je istakao da je napad bio planiran za danas, ali da je zbog sigurnosnih razloga izveden jučer.
„Meta bombaškog napada bio je i predsjednik Bashar al-Assad, ali napad nije u potpunosti uspio. Naš oficir je podmetnuo bombu u salonu gdje se održavala sjednica samog vrha vlasti i izašao iz zgrade. On je sada na sigurnom. Da sastanak nije održan dan ranije, još veći zvaničnici bi poginuli. U napadu je teško ranjen i Assadov brat Mahir al-Assad. Oni to nisu objavili, a bolnica u kojoj je on trenutno smješten nalazi se pod blokadom sirijske vojske i tamo se niko ne smije približiti“, rekao je Suri.

U razgovoru sa novinarom agencije Anadolija, Suri je kazao da su sukobi nastavljeni i sinoć, a da je sirijski režim svojim vojnicima dijelio i gas maske.

On je istakao da je jučerašnji bombaški napad bio velika moralna injekcija pobunjenicima.

(Anadolija)

Share This Article