Veliki broj Palestinaca se pridružio sirijskom ustanku

sanel
By sanel

Veliki broj palestinskih izbjeglica koji žive u Damasku pridružili su se ustanku u Siriji, a neki su stali na stranu boraca Slobodne sirijske armije (FSA).

Većina od najmanje 500.000 Palestinaca u Siriji živi u toj zemlji od 1948. godine, nakon stvaranja države Izrael, a sirijski režim je sistematično nastojao kontrolisati njihove političke aktivnosti.

Većina izbjeglica, koja se pridružila antirežimskom ustanku, nisu povezani niti s jednom tradicionalnom palestinskom frakcijom ni pokretima.

“Mnogi od nas – a posebno omladina – podržavaju revoluciju, i sada kada su počeli sukobi u Damasku ne možemo se držati po strani”, rekao je Palestinac iz izbjegličkog kampa Jarmuk, na periferiji prestolnice Damask, za AFP.

“Mnogi Palestinci su se pridružili FSA-i i bore se rame uz rame sa sirijskim revolucionarima u distriktima Tadamon i El-Hajar El-Asvad”, rekao je aktivist Abu el-Sakan.

El-Sakan je rekao da je podrška za ustanak povećana među Palestincima, a posebno otkako je sve više Sirijaca protjerano iz pokrajina Homs, Dara i Hama. Oni traže utočište u i oko izbjegličkih kampova u Damasku.

(Fena)

Share This Article