Žestoke borbe širom Damaska

sanel
By sanel

Intenzivne borbe između sirijske državne vojske i snaga opozicije bjesne u nekoliko naselja sirijske prijestolnice Damaska u četvrtak, dan nakon što su u eksploziji bombe ubijeni najbliži saradnici sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

Ubijeni su ministar odbrane, general Daoud Rajha, ministar unutrašnjih poslova Mohammed Ibrahim Al-Shaar,  Assadov zet Assef Shawkat, te čelnik sirijskog režimskog Kriznog štaba, general Hasan Turkmani.

Pobunjenička Slobodna sirijska vojska (FSA) preuzela je odgovornost za napad.

Crni dim se nadvio nad Damaskom u četvrtak nakon što je vojska granatirala naselja Qaboon i Barzeh, dok su se borbe odvijale u al-Midanu i Zahiri, a glasne eksplozije odjekivale u Mashrou-Dumaru, saopćili su Sirijski lokalni komiteti za koordinaciju.

Reporterka Al Jazeere Zeina Khodr, koja se javila iz Bejruta, kazala je da mnogi ljudi vjeruju da je sirijski konflikt na prekretnici.

Assad ‘gubi kontrolu’

„Borbe u Damasku vode se već peti dan i približavaju se centru moći sirijskog predsjednika“, kazala je ona. „Prestiž režima je uništen. Gubitak kontrole nad Damaskom znači da režim polako gubi kontrolu i nad zemljom.“

Ekplozija u srijedu prvi je napad na Assadov blizak krug saradnika od početka 16-mjesečnog ustanka.

Tjelohranitelj koji je prisustvovao sastanku sigurnosnih zvaničnika u njihovom sjedištu osumnjičen je za eksploziju, nakon čega je Bijela kuća saopćila da Assad „gubi kontrolu“ nad Sirijiom.

(AJB)

Share This Article