Posljedice današnjeg napada

sanel
By sanel

Reporterka Al Jazeere Rula Amin, koja se javila iz Bejruta, kazala je da se napad (na vrh Assadovog režima u kojem su poginuli najbliži saradnici Assada) desio u prestižnom naselju deset minuta hoda udaljenom od predsjedničke palate.

“Ovo možda označava početak kraja režima predsjednika Bashara al-Assada”, rekla je Amin.

„Sirijski analitičari i novinari već su se obratili javnosti na provladinoj televiziji. Prema njihovim riječima, ovo je pokušaj stranih vlada da unište režim. U posljednja tri dana svjedoci smo velikih sukoba Vladinih snaga i pobunjenika. To je priča koja se predstavlja u provladinim medijima“, dodala je.

„Oni žele pokazati svijetu da i dalje imaju podršku, da su snažni, kako bi se održali.“

„Ova eksplozija će biti iskorištena kao izgovor da se još jače bore protiv opozicije i pobunjenika, jer će reći da su to teroristički elementi, da ih plaćaju strane zemlje. To je priča koju slušamo od Vlade.“

Kako je iz Ammana izvijestila reporterka Nisreen El-Shamayleh, radilo se o „dobro koordiniranom i temeljito isplaniranom napadu“.

„Sirijska Vlada pokušavala je zaštititi Damask i spriječiti da se nasilje proširi prijestolnicom. Mnogi aktivisti, međutim, radili su na dopremanju oružja u Damask. Ovaj grad je u posljednja četiri dana u srcu sukoba, a pokazalo se da je naoružana opozicija u Damasku vrlo dobro naoružana.“

El-Shamayleh je kazala kako su kasnije objelodanjeni nepotvrđeni izvještaji o eksploziji u sjedištu Četvrte oklopne divizje, zadužene za specijalne operacije, a koju predvodi brat predsjednika Assada.

(AJB)

Share This Article