Tri generala prebegla iz Sirije

sanel
By sanel

Jedan sirijski general prejbegao je u Pariz, a dva u Tursku. Prebjeg oficira pojačan je u trenutku kad se vodi “odlučujuća bitka za Damask”, navode agencije.

“Skoro 330 Sirijaca, uključujući dva brigadna generala, pobjeglo je u Tursku u utorak veče”, rekao je agenciji Frans pres neimenovani zvaničnik turskog Ministarstva spoljnih poslova.

Nekoliko desetina pripadnika sirijske vojske prebjeglo je u Tursku, gdje su oformili Slobodnu sirijsku vojsku kako bi se suprotstavili režimu u Damasku i predsjedniku Bašaru al-Asadu.

Prethodno su u ponedjeljak jedan sirijski general i nekoliko vojnika prešli na tursku teritoriju, čime se broj prebjeglih generala u Tursku od pocetka sukoba popeo na 18.

Francuski predsjednik Fransoa Oland potvrdio je ranije da se brigadni general Manaf Tlas, jedan od najviših zvaničnika koji su napustili sirijski režim, nalazi u Parizu.

Oland je ovo rekao na zajedničkoj konferenciji za novinare sa tuniškim predsjednikom Mosefom Marzukijem, ali nije precizirao gdje je odbjegli general odsjeo, naveo je AP.

Marzuki je izjavio da je zbačenom tuniškom predsedniku Zinu al-Abidinu Benu Aliju ponudio garancije da će biti fizički bezbijedan i obećao mu fer suđenje ako se vrati u domovinu.

“Ako Ben Ali nema zbog čega da se oseća krivim, onda ga pustite da se vrati u Tunis. Ja mogu da garantujem njegovu fizičku bezbjednost i imaće fer suđenje”, kazao je Marzuki, prenio je Rojters.

Ben Ali je 14. januara 2011. sa suprugom pobjegao u Saudijsku Arabiju u jeku protesta u Tunisu. On je već osuđen u odsustvu na višedecenijsku kaznu zatvora zbog ubistva nekoliko stotina demonstranata u gradovima u centralnom Tunisu gdje je počelo “arapsko proljeće”.

(Tanjug)

Share This Article