UN: Dostavljen prijedlog rezolucije o Siriji

sanel
By sanel

Velika Britanija, Francuska, Njemačka i SAD dostavile su Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) tekst prijedloga rezolucije kojom bi sirijskom režimu bio dat rok od 10 dana da provede mirovni plan međunarodnog izaslanika Kofija Annana ili da se suoči s novim oštrim sankcijama.

Ako članice Vijeća sigurnosti usvoje rezoluciju, Siriji bi, u skladu s Poglavljem VII Povelje UN-a, mogle biti uvedene sankcije koje nisu vojne prirode, ako Vladine snage nastave ofanzivu na gradove.

Prijedlogom rezolucije se sirijske vlasti osuđuju zbog povećane upotrebe teškog naoružanja, uključujući neselektivno otvaranje vatre iz tenkova i helikoptera.

U New Yorku bi u četvrtak trebali početi pregovori o prijedlogu rezolucije koji su sastavile zapadne zemlje, kao i o konkurentskom ruskom prijedlogu, u kome se ne spominju sankcije.

Rezolucijom bi bilo zatraženo da se odmah okonča nasilje Vladinih i opozicionih snaga i da se snage predsjednika Bashara al-Assada vrate u kasarne, u skladu s Annanovim planom i rezolucijama UN-a usvojenim u aprilu.

Rusija ne prijeti vetom

Glasanje o prijedlogu rezolucije mora biti održano prije 20. jula, kada prestaje mandat posmatračke misije UN-a u Siriji, navodi AFP.

Ako Assad u roku od 10 dana poslije glasanja ne ispuni uslove u potpunosti, Vijeće sigurnosti UN-a će odmah uvesti mjere predviđene Članom 41 Povelje UN-a, kojim je omogućeno uvođenje ekonomskih i diplomatskih, ali ne i vojnih sankcija.

Rezolucijom bi, također, bio obnovljen mandat posmatračke misije UN-a u Siriji za 45 dana, koja ne bi više samo nadgledala prekid vatre, koji nikada nije proveden, već bi obavljala i političke dužnosti.

Kontingent od skoro 300 nenaoružanih posmatrača trebao bi biti smanjen na minimum, a diplomate kažu da rukovodstvo UN-a želi da taj broj bude sveden na 150.

Rusija je protiv primjene Poglavlja VII, ali zamjenik ruskog ambasadora pri UN-u Igor Pankit nije zaprijetio vetom, insistirajući na tome da pregovori o predloženim dokumentima još nisu ni počeli.

(AJB)

Share This Article