Zeleno svjetlo za formiranje prijelazne vlade u Siriji

sanel
By sanel

Specijalni predstavnik Ujedinjenih nacija i Arapske lige za Siriju, Kofi Annan, u švicarskom geadu Genevi održao je konferenciju za novinare na kojoj je govorio o svojoj prošlosedmičnoj posjeti Siriji i sastanku sa predsjednikom te zemlje Basharom al-Assadom. Annan je kazao da je sirijski predsjednik predložio jednu osobu koja će biti kontakt i pregovarač u ime režima, za pregovore o formiranju prijelazne vlade u toj zemlji. Annan je dodao da je u toku provjera predložene osobe, ali nije dao informaciju o kome se radi.

Formiranje prijelazne vlade u Siriji predloženo je na prošlosedmičnoj međunarodnoj konferenciji u Genevi.

S druge strane, Ministarstvo vanjskih poslova Republike Turske izdalo je saopćenje u kojem se negira tačnost vijesti pojedinih medija koji su objavili da je šef turske diplomatije Ahmet Davutoglu, na sastanku prijatelja sirijskog naroda u Parizu, pozvao međunarodnu zajednicu na izolaciju Rusije i Kine ukoliko one ne promijene politiku stav prema situaciji u Siriji.

„Ministar Davutoglu je, u obraćanju na pomenutom sastanku u Parizu, kazao da u svjetlu velike međunarodne zaiteresiranosti za situaciju u Siriji, međunarodna zajednica treba pojačati pritiske na sirijski režim i zemlje koje podržavaju taj režim ubijediti da promijene svoj stav. Ta izjava je naše mišljenje o tome šta treba učiniti da bi se drama u Siriji zaustavila“, stoji u saopćenju turskog ministarstva.

(Anadolija)

Share This Article