Sirijski pobunjenici optužili Kofi Annana da izjednačava krvnike i žrtve

sanel
By sanel

Opozicija u izbjeglištvu i sirijski ustanici na terenu optužuju izaslanika UN-a Kofija Annana da krvnike i žrtve stavlja na istu razinu te se umiljava Iranu usprkos njegovoj nedvosmislenoj podršci Bašaru al-Asadu.

Četiri i pol mjeseca nakon imenovanja posebnim izaslanikom Arapske lige i UN-a, pokazao se nemoćnim da zaustavi nasilje u kojem je dosad poginulo više od 17.000 osoba, prema podacima organizacije za zaštitu ljudskih prava.

“Ljudi su bijesni. Jasno je da je izaslanik pristran. Što je donio? Samo krv”, tvrdi Bašar al-Haraki, član Sirijskog nacionalnog vijeća, najreprezentativnijeg tijela opozicije. “Bili smo zatečeni kad je predložio uključivanje Irana koji je suučesnik ubistava”, dodao je.

Iran je dugogodišnji nezaobilazni saveznik Sirije, posebice otkad je Damask kao jedina arapska zemlja podržao Teheran u ratu protiv Iraka (1980.-1988.).

Izaslanik UN-a i Arapske lige za Siriju Kofi Annan priznao je kako nije uspio u svojoj dosadašnjoj misiji te je, u intervjuu za francuski Le Monde, od Iranaca zatražio da se pridruže raspravi o tom pitanju.

(Hina)

Share This Article