Annan: Maliki “vrlo zabrinut” zbog situacije u Siriji

sanel
By sanel

Međunarodni izaslanik za Siriju Kofi Annan je izjavio da će u srijedu podnijeti izvještaj Vijeću sigurnosti UN-a o posjetama Damasku, Teheranu i Bagdadu, gdje se u utorak sastao s iračkim premijerom Nurijem el-Malikijem. Na konferenciji za štampu Kofi Annan je izjavio da je Maliki “vrlo zabrinut” zbog situacije u Siriji i da “podržava plan u šest tačaka” bivšeg glavnog tajnika Ujedinjenih nacija.

Zvanično prihvaćen od režima i opozicije prije tri mjeseca, Annanov plan, koji podrazumijeva prekid vatre, ostao je do sada mrtvo slovo na papiru.

“Ja odlazim večeras, a sutra (u srijedu) ću podnijeti izvještaj Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija o ovom putovanju”, rekao je Annan nakon što se susreo s šefom iračke vlade.

“Ubijeđen sam da će Vijeće poduzeti mjere koje se nameću i odlučiti o sudbini MISNUS-a, posmatračke misije na terenu, čiji mandat ističe 21. jula”, još je ocijenio on.

Posmatrači UN-a koji su polovinom aprila stigli u Siriju da nadgledaju prekid vatre bili su prisiljeni da prekinu operacije zbog pogoršanja sukoba u zemlji.

Prije posjete Iraku, Kofi Annan je posjetio Siriju i Iran, čvrstog saveznika Sirije, koji je rekao da podržava međunarodnog izaslanika “da vrati stabilnost i mir u Siriju i region”.

Prethodnog dana Annan i sirijski predsjednik Bašar el-Asad su dogovorili novi “pristup” krizi u kojoj je poginulo više od 17.000 osoba u gotovo 16 mjeseci, saopćio je Sirijski opservatorij za ljudska prava.

(Fena)

Share This Article