Libanska vojska pojačava svoje prisustvo na granici sa Sirijom

sanel
By sanel

Libanska vojska je u utorak počela da pojačava svoje prisustvo na granici sa Sirijom nakon ponovljenih incidenata na sjeveru Libana.

– Počeli smo se raspoređivati i bit će nam potrebno između jedne sedmice i deset dana, rekao je glasnogovornik vojske agenciji AFP.

Vijeće ministara je odlučilo u ponedjeljak navečer da se pojača prisustvo vojske na libansko-sirijskoj granici nakon nekoliko nedavnih incidenata, ponekad i smrtonosnih.

Libanska vojska je saopćila da je bilo “pucnjave između sirijske vojske i naoružanih ljudi” u noći s ponedjeljka na utorak i da su na libansko tlo padale granate, a bilo je povrijeđenih civila.

Sirijska državna agencija Sana je sa svoje strane objavila da su sirijski vojnici osujetili pokušaj ubacivanja “terorističkih grupa” s libanske strane granice.

Francuska je u utorak osudila sirijsko granatiranje kao i ponavljanje posljednjih dana incidenata na granici između dvije zemlje.

– Mi podupiremo odluku libanskog Vijeća ministara da pojača prisustvo libanskih oružanih snaga na granicama kako bi se garantirala sigurnost teritorije i libanskog stanovništva, izjavio je glasnogovornik Ministarsta vanjskih poslova Bernard Valero na  konferenciji za novinare.

– Francuska je pozvala Siriju da strogo poštuje teritorijalni suverenitet i integritet Libana, u skladu s rezolucijama Ujedinjenih nacija, dodao je on.

Incident dolazi dva dana nakon ubistva dvije osobe u pucnjavi i eksploziji u ovom području.

(Fena)

Share This Article