Kofi Annan upozorio na katastrofu u Siriji

sanel
By sanel

Specijalni predstavnik Ujedinjenih naroda (UN) i Arapske lige (AL) za Siriju Kofi Annan upozorio je na katastrofu koja bi se mogla dogoditi u Siriji ako njegov mirovni plan ne uspije, ali kaže da je dobio podršku od Irana da riješi sukob mirnim putem.

Annan je to izjavio nakon razgovora u Teheranu u utorak s iranskim ministrom vanjskih poslova Alijom Ekbarom Salehijem.

Nije naveo koju vrstu podrške je Iran ponudio.

Iran je odan saveznik sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu.

Annan boravi u Teheranu dan nakon sastanka sa sirijskim predsjednikom u Damasku, javio je Reuters.

Izaslanik UN-a rekao je da se dogovorio o novom načinu pristupa sirijskoj krizi s Aasadom s ciljem okončanja nasilja, u kojem je, kako aktivisti kažu, poginulo više od 17.000 osoba od početka sukoba u martu 2011. godine.

Rusija želi biti domaćin

Prošle sedmice Annan je pariskom dnevniku Le Monde rekao kako su napori da se pronađe političko rješenje u Siriji propali za sada i dodao da se više pažnje treba posvetiti ulozi Irana.

On je tada kazao da je uloga Rusije kao saveznika i snabdjevača Sirije oružjem ključna, ali da je i Iran, također, “igrač koji bi trebao biti dio rješenja”.

Rusija pozdravlja mogućnost da bude domaćin sastanka svjetskih sila o Siriji, rekao je zamjenik šefa ruske diplomatije Mihail Bogdanov.

On je ovo kazao u vrijeme posjete sirijskih opozicionih grupa Moskvi, koje su došle razgovarati o sukobu u svojoj zemlji.

“Sa naše strane, mogu samo potvrditi da podržavamo organiziranje regularne sjednice akcione grupe u Moskvi. Mi u svakom slučaju vidimo relevantnost u održavanju jednog takvog događaja”, rekao je Bogdanov, prenosi agencija Interfaks.

(AJ Balkans)

Share This Article