Novi podaci: Poginula najmanje 31 osoba, regija Homsa teško bombardirana

sanel
By sanel

Sirijska vojska bombardirala je u ponedjeljak nekoliko četvrti Homsa, kao i pobunjenički grad Kuseir u središnjem dijelu Sirije, izvjestio je Sirijski opservatorij za ljudska prava i jedan dopisnik agencije AFP.

Ukupno je u ponedjeljak ubijena najmanje 31 osoba, 16 civila, 11 vojnika i četiri pobunjenika, u sukobima širom zemlje, prema Opservatoriju, organizaciji čije je sjedište u Velikoj Britaniji, a koji se oslanja na mrežu pobunjenika i očevidaca.

Kuseir, pobunjeničko uporište koje vojska bez prestanka pokušava već tri mjeseca da preuzme, pretrpio je od zore artiljerijsko granatiranje.

– Kada napadaju ujutro, cilj im je da izazovu veliki broj civilnih žrtava jer znaju da su u to vrijeme ljudi na ulici, rekao je AFP-u Husein, pobunjenik na mjestu događaja.

– To je vrijeme kada se djeca igraju na ulici, a stari piju čaj pred kućom, dodao je on.

Dopisnik AFP-a je sreo jednu porodicu čiji je viliki broj članova, od kojih i jedno 13-godišnje dijete ozlijeđeno od granate koja je pala 10 metara od njih. Dijete je zadobilo teške ozljede glave, a majka je teško ranjena u ruku.

– Išli smo kod moje punice kada su bombe počele padati, objasnio je otac.

– Pokušali smo da trčimo kako bismo se sklonili, ali jedna bomba je pala ispred nas, dodao je.

U Homsu je bombardirana četvrt Khaldije nekoliko sati u toku jutra dok su se vodile borbe između pobunjenika i vladinih snaga koje su pokušavale pokrenuti napad na gradsku četvrt, naveo je Sirijski opservatorij za ljudska prava.

U istoj pokrajini je ubijeno šest vojnika u borbama u blizini grada el-Karijateina, dodao je Opservatorij.

Većina civilnih žrtava je ubijena u bombardiranju iz artiljerije i mitraljeza na Arihu, u pokrajini Idleb, na sjeverozapadu zemlje, prema istom izvoru.

Opservatorij je izvjestio o borbama u zoru u Damasku, posebno u središnjoj četvrti Abasids, kao i u Deir Ezoru i Alepu i bombardiranjima u nekoliko gradova u regiji Damaska.

Borbe su izbile i na granici s Jordanom u pokrajini Dera.

U nedjelju je u sukobima poginulo još stotinjak ljudi, prema javljanju Opservatorija. Nemoguće je dobiti bilans iz nezavisnog izvora otkada je UN krajem 2011. godine prestao da vodi evidenciju o broju žrtava u sirijskom sukobu.

(Fena)

Share This Article