Rusija obustavlja prodaju oružja Asadovom režimu

sanel
By sanel

Rusija će obustaviti prodaju oružja sirijskom režimu dok se situacija u toj zemlji ne smiri, izjavio je u ponedjeljak visoki ruski zvanicnik Vjačeslav Dzirkaln

Dzirkaln, zamjenik šefa ruske Agencije za vojsku i tehničku saradnju, rekao je da Rusija neće potpisati nikakve nove sporazume o prodaji oružja sa Sirijom, niti će u tu zemlju slati naoružanje.

“Rusija je, kao i druge zemlje, zabrinuta zbog situacije u Siriji. Dok se situacija ne stabilizuje, nećemo isporučivati nikakvo novo oružje (Siriji)”, kazao je visoki ruski zvaničnik Vjačeslav Dzirkaln.

Zamjenik šefa ruske Agencije za vojsku i tehničku saradnju, je to kazao za ruske novinske agencije na marginama aeromitniga u Farnborouu, jugozapadno od Londona.

Prema njegovim riječima, to se, prije svega, odnosi na isporuku borbeno-trenažnih mlaznih aviona JAK-130 Siriji. Rusija je sa Sirijom potpisala 550 miliona dolara vrijedan ugovor o isporuci 36 aviona Jak-130. JAK-130 se proizvodi od 1996.

Dzirkaln je kazao i da je Libija zatražila isporuku ruskih rezervnih dijelova za oružje i vojnu opremu koju je ranije dobila.

“U kontaktu smo sa novim libijskim vlastima. Trenutno su u toku konsultacije”, kazao je.

Rusija je vetom, uz podršku Kine, spriječila Savjet bezbjednosti UN da uvede Siriji embargo na uvoz oružja ili bilo koje druge sankcije i do sada je odbijala da prekine sa prodajom oružja Siriji, koja je njen najveći kupac.

(e-novine)

Share This Article