Šefovi diplomatije Francuske i Kine o Siriji

sanel
By sanel

Francuski ministar spoljnjih poslova Loran Fabijus razgovarao je danas u Pekingu s kineskim šefom diplomatije Jangom Djiečijem o krizi u Siriji i drugim međunarodnim pitanjima.

Fabijus je prvi zvaničnik nove fancuske vlade koji je posetio Kinu od kada je Fransoa Oland u maju izabran za predsjednika Francuske.

“Danas bih voleo da razgovaramo o razvoju naših bilateralnih odnosa i uskladjivanju naših politika u medjunarodnim pitanjima”, istakao je Jang na početku razgovora.

Razgovori s Fabijusom bi trebalo da budu nadgradnja “izuzetno prijateljskog” Olandovog susreta s kineskim predsednikom Huom Djintaom na samitu G20 u junu u Meksiku, kazao je on.

Portparol kineskog ministarstva spoljnjih poslova Liju Veimin je rekao da je Sirija važno medjunarodno pitanje o kome dva ministarstva treba da razgovaraju, prenosi AFP.

“Razmjena mišljenja o Siriji izmedju dvije strane korisno je za bolje razumijevanje svakog stava i za usmjeravanje sirijskog pitanja u pravcu političkog rešenja”, dodao je Liju.

Liju je ponovio da je Kina protiv strane intervencije u Siriji i promjene režima silom i apelovao na sve strane u sukobu da odmah primijene prekid vatre.

Oland je u petak na sastanku Prijatelji Sirije u Parizu izjavio da sirijski predsjednik Bašar Asad mora otići i da krvoproliće ugrožava mir u svijetu.

(Tanjug)

Share This Article