Liban: Troje poginulih od granata iz Sirije

sanel
By sanel

Tri žene su poginule a još  devet osoba je ranjeno u subotu u granatiranju i pucnjavi na Vadi Haled, na sjeveru Liban, rekao je čelnik libanske sigurnosne službe.

To je najteži izgred u Libanu otkako je prije gotovo 16 mjeseci izbila pobuna u susjednoj Siriji.

Nadia al-Ovaishi (19) pogođena je rano ujutro u svom domu u Vadi Haledu, 185 km sjeverno od Bejruta od granate ispaljene sa sirijskog teritorija, rečeno je iz sigurnosne službe.

“Nekoliko sati poslije, dvije beduinke poginule su kada je na njihov šator, u istom mjestu, pala druga granata”, dodao je isti izvor.

Među devet ranjenih osoba troje je djece, navodi službena libanska agencija ANI.

Paljba sa libanske teritorije

Jedan mjesni čelnik rekao je da je ovome prethodilo puškaranje između naoružanih osoba na libanskoj strani i sirijskih snaga.

ANI javlja da je u eksploziji dvadesetak granata oštećeno više kuća.

U ponedjeljak na istom području dvojica pripadnika sirijske pogranične policije ranjena su u raketiranju s libanskog područja, navodi libanska glavna uprava za sigurnost u priopćenju.

To je bilo prvi put da Liban izvještava o paljbi na sirijski teritorij.

Nakon raketnog napada Sirijci su krenuli u potragu za naoružanim napadačima i tokom te potrage pogođena je stražarnica libanskih sigurnosnih snaga.

Sirijska patrola došla je do te libanske stražarnice, uhapsila dvojicu pripadnika sigurnosnih snaga, odvela ih na sirijski teritorij, a zatim ih pustila.

Glasnogovornik libanske Glavne uprave za sigurnost koji nije htio otkriti identitet, rekao je za agenciju France Presse da su napadači uspjeli pobjeći i da niko od pripadnika libanske sigurnosne službe nije ranjen.

(AJB)

Share This Article