Clinton želi kazniti Rusiju i Kinu

sanel
By sanel

Rusija i Kina moraju platiti zbog pomaganja režima sirijskog predsjednika Bashira al-Assada, izjavila je američka državna sekretarka Hillary Clinton na sastanku “Prijatelja Sirije” u Parizu.

Njih je obradovala informacija o prebjegu visokog sirijskog generala i ličnog Assadovog prijatelja Manafa Tlasa, koji stiže u Francusku i koji za Zapad znači slabljenje sirijskog režima.

Snažne poruke Siriji i njenim saveznicima poslate su sa sastanka grupe stotinu zemalja nazvane “Prijatelji Sirije”.

Među tim prijateljima nije bilo ruskog i kineskog predstavnika.

Ipak, pored Sirije, zauzeli su glavno mjesto na agendi govornika.

Oštriji ton

“Reći ću vam iskreno: ne verujem da Rusija i Kina smatraju da plaćaju bilo kakvu cijenu, bilo šta zbog stajanja uz Assadov režim. Jedini način da se to promijeni je da svaka ovdje predstavljena država hitno i direktno jasno stavi do znanja da će Kina i Rusija platiti što zaustavljaju napredak, zato što ga blokiraju. To se više ne može tolerirati”, kaže Clinton.

Ni sve oštriji ton sa Zapada ne znači da će protiv Sirije upotrebiti silu, ali se zahtijeva rezolucija Ujedinjenih naroda (UN) kojom bi se zemlja primorala na saradnju.

Guide Westewelle, njemački ministar vanjskih poslova, kaže: “Najprije moramo zaustaviti nasilje koje režim provodi nad svojim narodom, nastavljajući krvoproliće. Drugo, čvrsto smo opredijeljeni za političko rješenje kroz tranzicioni proces, kao što predlaže Kofi Annan i kroz podršku njegovoj misiji.”

Iako nije pomenut vojni okršaj svijeta sa Sirijom, može se očekivati još žešći okršaj opozicije i režima.

“Prijatelji Sirije” najavljuju, kako se navodi, ogromnu pomoć lokalnim protivnicima predsjednika Assada.

To je potvrdio i francuski predsjednik Francois Hollande.

Kolega sa studija

“Potrebno je osnaženje naših demokratskih rezolucija kroz pružanje svih sredstava, naročito komunikacijske opreme. Treba organizirati i efikasnu humanitarnu pomoć kako bi se pomoglo stanovništvu”, kazao je on.

“Prijatelji Sirije” razišli su se sa sastanka, a ponovo će se sresti u Maroku, pa potom u Italiji.

(AJB)

Share This Article