Sirijska Duma razorena i opljačkana

sanel
By sanel

Glasnogovornik Sirijskog revolucionarnog vijeća, okruga Duma, Ebu Ahmed El Dumani je u intervjuu za agenciju Anadolija govorio o prošlosedmičnom masakru u tom prigradskom naselju Damaska. On je kazao da su sirijske snage sigurnosti izvele žestoke oružane napade na ovo naselje i da je tom prilikom stradalo mnogo ljudi, a zgrade i objekti su većim dijelom devastirane.

„U Dumi se desila ljudska drama. U žestokoj paljbi ni ptice nisu stigle pobjeći od smrti. Niko u gradu se ni danas ne usuđuje izaći iz svog podruma“, kazao je Dumani.

On je naglasio kako je nemilosrdna vojska sirijskog režima hapsila i zarobljavala sve što se kreće i da su ranjenici uglavnom zbrinjavani u kućama. Smještaj u bolnicama nije bio dobra opcija, jer je vojska i tamo hapsila ljude.

Ističući da je većina objekata u gradu devastirana i spaljena, Dumani je kazao da je vojska oklopnim vozilima provalila u većinu poslovnih prostora i opljačkala ih. On je dodao da su tenkovi i oklopna vozila uništili sve autobomile u naseljima.
„Duma danas izgleda kao grad duhova. Ruševine i stihije dima uz poneki odjek ekplozije prizivaju osjećaj strave i užasa kroz koji je ovo mjesto prošlo“, rekao je Dumani.

(Anadolija)

Share This Article