Opozicija podržala Slobodnu sirijsku vojsku

sanel
By sanel

Sirijske opozicione grupe načelno su se složile da podržavaju Slobodnu sirijsku vojsku, raspuštanje vladajuće stranke Baath i isključenje Bashara al-Assada i drugih ključnih režimskih figura iz tranzicijske vlasti.

Po okončanju dvodnevnog sastanka u Kairu, opozicioni lideri podijeljenog su mišljenja o drugim ključnim pitanjima.
“Složili smo se da rješavanje problema počinje s odlaskom Assadovog režima i njegove Vlade, zaštitom civila i podrškom Slobodnoj sirijskoj vojsci”, kazao je opozicioni lider Kamal Labwani.

Međutim, skoro 250 učesnika samita nije se uspjelo dogovoriti oko pitanja poput strane vojne intervencije i buduće uloge religije, a nije postignut dogovor ni o formiranju jedinstvenog tijela koje će predstavljati opoziciju.
Konferencija je otvorena u ponedjeljak u egipatskoj prijestolnici pod nadzorom Arapske lige, s namjerom da se pronađe zajednička vizija za tranziciju u Siriji nakon Assadovog odlaska.

U konačnoj deklaraciji, učesnici konferencije opisali su mehanizme za proces tranzicije, kazao je šef Sirijskog nacionalnog vijeća Abdel Bassat Seyda.

“Besmislena je priča o vladi nacionalnog jedinstva dok je Assad i dalje na vlasti”, kazao je on.
Ranije je sirijska opoziciona kurdska grupa napustila sastanak, nakon što su se neki učesnici samita protivili namjeri da u finalnom zaključku sastanka bude uključeno saopćenje da će opozicija priznati kurdsku manjinu, marginaliziranu tokom Assadove vladavine.

(AJB)
Share This Article