Smirivanje tenzija: Asad žali zbog obaranja turskog aviona

sanel
By sanel

Sirijski predsednik Bašar al-Asad izrazio je danas žaljenje zbog toga što su sirijske snage oborile turski avion prošlog meseca, ističući da neće dozvoliti da tenzije između dvije zemlje prerastu u otvoreni sukob.

“Saznali smo da je avion pripadao Turskoj tek pošto je oboren”, kazao je Asad za turski dnevnik “Kumhurijet”, a zasad nije poznato kada je sirijski predsjednik dao ovu izjavu, prenio je Reuters.

Turska priznaje da je njen vojni avion F-4 22. juna “na kratko” i “greškom” zašao u sirijski vazdušni prostor, ali tvrdi da su ga sirijske snage oborile bez upozorenja u međunarodnom vazdušnom prostoru.

Sirija tvrdi da je avion oboren u sirijskom vazdušnom prostoru, a ministar informisanja ove zemlje Omran al-Zoebi izjavio je prošle sedmice da je vojska možda greškom oborila turski avion misleći da se radi o izraelskoj letjelici.

Tenzije između dvije zemlje znatno su pojačane otkako je Turska, nekoliko dana nakon ovog incidenta upozorila Siriju da drži vojsku dalje od granice dvije zemlje ili joj prijeti opasnost od vojnog odgovora.

(tanjug)

Share This Article