Rasmussen o Siriji: Diplomatskim putem do rješenja krize

sanel
By sanel

altGeneralni sekretar NATO-a Anders Fogh Rasmussen govoreći danas na konferenciji za novinare, podsjetio je da je na inicijativu Turske održana sjednica članica NATO-a protekle sedmice i da je tom prilikom izrečena osuda Siriji i data apsolutna podrška Turskoj po pitanju sirijskog rušenja turskog vojnog aviona u međunarodnom zračnom prostoru, 22. juna.

„Naš zaključak sa zadnje sjednice je jasan. Saveznici su dali punu podršku Turskoj. Bilo kako bilo, rušenje aviona bez ikakvog upozorenja je rušenje svih međunarodnih normi i ne može biti prihvaćeno“, poručio je Rasmussen.

Generalni sekretar NATO-a je istakao da su neki zapadni mediji pisali neosnovane vijesti, bez pouzdanih izvora, i da ta praksa u medijima mora biti prekinuta. On je kazao da je Republika Turska u NATO-u prezentirala konkretne i pouzdane informacije i dokaze o ovom slučaju, ali da oni ne mogu biti objavljeni u javnosti.
„Niko ne razmatra mogućnost vojne intervencije u Siriji. Smatramo da su politička rješenja dovoljna za rješenje krize“, dodao je Rasmussen.

(Anadolija)

Share This Article