Clinton: Nema garancija za mir u Siriji

sanel
By sanel

Nema garancija da će međunarodni sporazum o Siriji uspjeti okončati sukobe u toj zemlji, izjavila je američka državna sekretarka Hillary Clinton, dok istovremeno sirijska opozicija govori o sve većem broju poginulih u sukobu koji traje već više od godinu dana.

“Nema garancija da će ono što radimo biti uspješno. Strašno mi je što to moram reći”, kazala je Clinton za CNN, izrazivši optimizam da će novi međunarodni dogovor, sklopljen u subotu, pomoći u svrgavanju predsjednika Bashara al-Assada sa vlasti.

Svjetske sile dogovorile su nove korake koje namjeravaju poduzeti protiv Sirije te pozvale na osnivanje prelazne vlasti koja bi okončala 16-mjesečni ustanak.

Sirijska opozicija nije zadovoljna tim prijedlogom, jer smatra da on ostavlja otvorenim mogućnost da Assad ostane na vlasti.

“Novi sporazum je napisan na način da se može interpretirati na različite načine”, objavio je opozicioni Odbor za lokalnu kooordinaciju Sirije.

Opozicija protiv

Glasnogovornik Sirijskog nacionalnog vijeća (SNV), glavne političke opozicione grupe, također je odbacio taj dogovor.

Clinton, međutim, tvrdi da Assad neće biti dio nove prelazne vlasti, a izrazila je i zadovoljstvo time što su Rusi, koji su dugo vremena bili najveći pobornici Assadovog režima, konačno odlučili podržati promjenu vlasti.

U nedjelju je, prema podacima sirijskih aktivista za ljudska prava (OSDH), poginulo 79 ljudi, među kojima je 38 civila, 28 vojnika i 13 pobunjenika.

Od početka sukoba, koji je izbio prije 15 mjeseci, poginulo je više od 16.500 ljudi, najviše civila – 11.486, te 4.151 pripadnik vojno-policijskih snaga i 870 dezertera.

Prekid vatre, koji je stupio na snagu 12. aprila, pokazao se mrtvim slovom na papiru.

(AJB)

Share This Article