SNC: Međunarodni dogovor o Siriji je farsa

sanel
By sanel

Sirijska opozicija uglavnom je negativno ocijenila dogovor o tranzicijskoj vladi koji su u subotu postigle svjetske sile.

Biši šef Sirijskog nacionalnog vijeća (SNC) Burhan Ghalioun nazvao je dogovor „farsom“.

On je rekao da je ideja da Sirijci trebaju pregovarati sa svojim „dželatom koji nije prestao ubijati mučiti i silovati žene 16 mjeseci“ ravna „izrugivanju“.

Želje naroda

Ghalioun, koji je dao ostavku u maju, ali i ostao na dužnosti izvršnog odbora SNC-a, kazao je da je ovo „najgori međunarodni stav koji je izražen tokom pregovora o Siriji“.

Prema dogovoru svjetskih sila, u prijelaznoj vladi mogu biti članovi trenutne Vlade i opozicije, kao i drugih grupa. Kako je kazao Kofi Annan, specijalni izaslanik Ujedinjenih naroda i Arapske lige za Siriju, ona bi bila formirana zajedničkim dogovorom.

Glasnogovornica SNC-a Basma Qadmani bila je opreznija, rekavši da plan sadrži „nekoliko pozitivnih elemenata“.

Međutim, kako je kazala za AFP, „bitni elementi i dalje su previše nejasni i nemoguće je predvidjeti pravo i hitno preduzimanje akcije“.

Qadmani je kazala kako je pozitivno što se u finalnoj deklaraciji navodi da porodica predsjednika Bashara al-Assada više ne može vladati zemljom, „što znači da porodica Assad ne može vladati u virijeme tranzicije“.

„Drugi pozitivni element je dogovor da tranzicija mora odgovarati legitimnim željama sirijskog naroda.  Za nas ovo znači da Assad treba otići, jer su Sirijci već rekli da žele da on ode“, kazal je Qadmani.

‘Gubljenje vremena’

Veteranski sirijski opozicionar Haitam Maleh je rekao da je sporazum “gubljenje vremena” i zarekao se da nikada neće razgovarati s Assadom, niti pripadnicima njegovog “ubilačkog” režima.

Opozicioni Lokalni koordinacioni odbori, koji organiziraju proteste u Siriji, poručili su da učesnici konferencije nisu uspjeli da se dogovore oko zajedničkog stava.

Oni su saopćili da je tranzicioni sporazum samo jedna verzija zahtjeva ruskih lidera, koji su saveznici Assadovog režima i koji ga vojno i politički štite od međunarodnog pritiska.

“Novi sporazum sadrži nejasne formulacije kojima se bandama Assadovog režima pruža još jedna šansa da kupuju vrijeme u suzbijanju narodnog revolta i da ga uguše nasiljem i masakrima”, poručili su Lokalni koordinacioni odbori.

List vladajuće sirijske partije Baath je međunarodnu konferenciju o Siriji u Ženevi nazvao propalom.

(AJB)

Share This Article