Asad ne dobija “S-300”

sanel
By sanel

Moskva stopirala isporuku dalekometnih protivvazdušnih sistema “S-300” Siriji. Isporuke zaustavljene “nakon naređenja sa vrha”. Moguć razlog – odluka Moskve da izađe u susret zahtjevima Vašingtona i Tel Aviva ili finansijski problemi Damaska.

Glavni ruski proizvođač oružja “Almaz-Antej” suspendovao je isporuku dalekometnog protiv vazdušnog raketnog sistema “S-300” Siriji, piše ruski dnevnik Vedomosti prenoseći tvrdnje neimenovanih izvora iz tog ruskog vojnog giganta.

Sama činjenica o postojanju ugovora sa Sirijom isplivala je u javnost tek prošle nedelje, nakon objavljivanja redovnog godišnjeg izvještaja kompanije “Almaz-Antej”.

Sudeći prema tom izvještaju, ugovor sa Damaskom je “težak” 105 miliona dolara, a isplate i isporuke je trebalo da budu gotove do 2013. godine.

Međutim, ruski list, navodeći tvrdnje dva izvora iz kompanije, piše da su isporuke zaustavljene “nakon naređenja odozgo”.

Uprkos tome što ovi navodi još nisu potvrđeni mnogi spekulišu o potencijalnim razlozima, među kojima je i odluka Moskve da izađe u susret zahtjevima Vašingtona i Tel Aviva. Zagovornici ove teorije navode slučaj iz 2010. godine kada je Rusija, takođe, zaustavila isporuku pomenutih sistema Iranu.

Međutim, tadašnje okolnosti bile su drugačije, pošto je isporučivanje oružja i ispunjavanje dogovorenog ugovora sa Iranom podrazumevalo kršenje međunarodnog embarga na izvoz oružja Teheranu.

Tadašnji ruski predsednik Dmitrij Medvedev potpisao je dekret kojim je zabranio prodaju protivavionskih raketnih sistema “S-300” i izvoz tenkova, aviona i brodova Iranu.

Drugi potencijalni razlog za zaustavljanje isporuke jesu finansijski problemi u kojima se Damask našao zbog nametnutih sankcija. Ruski zvaničnici se još nisu izjasnili o tom pitanju.

Vojna razmjena sa Sirijom

Međunarodna zajednica već neko vrijeme kritikuje vojne veze Rusije i Sirije. Posljednja u nizu tvrdnji došla je od američke državne sekretarke Hilari Klinton da Moskva snabdijeva Damask vojnim helikopterima.

Ruski zvaničnici odbacili su ove optužbe kao “apsurdne”, objašnjavajući da ruska vojna industrija samo održava helikoptere “mi-24” i “mi-17” koji su Siriji isporučeni prije 20 i 30 godina.

Uprkos činjenici da rusko ministarstvo odbrane ne želi da otkrije vrijednost ugovora sa Sirijom, procjene, ipak, postoje. Američki Kongres kaže da su razni ugovori sa režimom Bašara el Asada vrijedni oko 3,5 milijardi dolara, dok švedski institut SIPRI procjenjuje da je riječ o poslovima vrijednosti od pet do šest milijardi dolara.

Među dogovorenim isporukama su i dvije obalske odbrambene “K-300” baterije, naoružane supersoničnim protivbrodskim raketama “P-800 oniks”.

Sirija je, takođe, kupila dva protivvazdušna sistema, BUK-M2 i PANTSIR-S1, ali nije poznato da li je isporuka izvršena.

Postoji i ugovor za isporuku 36 aviona “jak-130” koji je potpisan početkom godine. Ovi visoko sofisticirani trenažni avioni mogu da posluže drugoj svrsi, kao neka vrsta lakih brobenih aviona.

Rusija je, takođe, obećala i isporuku 24 modernizovana lovca “mig-29”. Veruje se da ova dva posljednja posla nisu završena.

(RTS)

Share This Article