PACE: Napad Sirije na Tursku je prijetnja Evropi

sanel
By sanel

Članovi Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope (PACE) žestoko su osudili obaranje turskog vojnog aviona koje su izvršile sirijske snage.

Članovi PACE su izrazili veliku podršku dokumentu koji je pripremljen na inicijativu turskih zastupnika, u kome se osuđuje napad na turski mlažnjak koji su sirijske snage izvršile proteklog petka.

Dokument je na sjednici PACE održanoj u srijedu, u Strazburu, potpisalo 76 zastupnika iz brojnih zemalja.

U dokumentu pod naslovom “Napad Sirije na Tursku je prijetnja Evropi”  iznosi se da je PACE veoma zabrinuta zbog toga što je Sirija 22. juna oborila turski lovac koji čak nije bio opremljen naoružanjem, dodajući “Porodice i prijatelji dva nestala turska pilota su u našim mislima i srcima.”

Podsjećajući da je, uprkos činjenici da avion nije djelovao neprijateljski i da je njegov identitet bio očit dok je letio kroz međunarodni zračni prostor na istočnom dijelu Mediterana, Sirija oborila turski vojni avion bez prethodnog upozorenja, PACE je saopštila da ocijenjuje “neprihvatljivim” ovaj čin napada na turski mlažnjak i da ga “osuđuje u najžešćoj mogućoj mjeri”.

Neprijateljski čin koji je Sirija pokazala otvoreno je i veoma ozbiljno kršenje međunarodnog prava. Incident pokazuje koliko je nasilan stav Asadovog režima, sad kada se širi izvan granica Sirije i prijeti regionalnom i međunarodnom miru i stabilnosti, ističe se u dokumentu PACE.

Ovaj dokument, nije obavezujući. Međutim, njegovo potpisivanje od strane 76 zastupnika Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope indikacija je jake podrške Turskoj, s njihove strane.

(TRT)

Share This Article