Vijeće sigurnosti Republike Turske o prijetnjama iz Sirije

sanel
By sanel

Vijeće nacionalne sigurnosti Republike Turske održalo je višesatni sastanak o aktuelnim unutrašnjim i vanjskim dešavanjima koja utiču na sigurnosnu situaciju u zemlji. U saopćenju za javnost, izdatom nakon sastanka, navodi se da će Turska „odlučno reagirati na sirijski napad i rušenje turskog vojnog aviona u međunarodnom zračnom prostoru”.

„Na sastanku je posebno razmatran sirijski napad i rušenje turskog vojnog aviona, koji je obavljao kontrolni let i nije nosio nikakvo naoružanje, u međunarodnom zračnom prostoru 22. juna. Turska će, oslanjajući se na međunarodno pravo, iskoristiti svoja prava i odlučno reagirati. Razmotrena je aktuelna situacija u Siriji i posljednji događaju na tursko – sirijskoj granici. Krvoproliće u Siriji mora biti hitno zaustavljeno i volja naroda za proces demokratizacije sirijskog društva mora biti ispoštovana“, stoji u saopćenju Vijeća sigurnosti Republike Turske.

Ističe se da će Turska nastaviti odlučnu borbu protiv terorizma i da će u tu svrhu koristiti sva raspoloživa sredstva.

„Terorističke aktivnosti neće moći ugroziti socijalni mir i neće moći sabotirati korake koji vode ka rješenju problema i ostvarenu volje naroda“, poruka je koju je uputilo Tursko vijeće sigurnosti.

U vezi sa krizom i previranjima u susjednom Iraku, donesen zaključak da će Turska pomno pratiti nastavak situacije. Članovi vijeća su složni po pitanju neophodnosti hitnog rješenja iračke krize u ustavnim i demokratskim okvirima.

(Anadolija)

Share This Article