Annan za vladu nacionalnog jedinstva

sanel
By sanel

Posrednik Ujedinjenih naroda (UN) i Arapske lige (AL) za Siriju Kofi Annan pozvao je na formiranje vlade nacionalnog jedinstva u Siriji, a Rusija i druge velike sile su uoči sastanka u Ženevi nagovijestile da podržavaju tu ideju.

On smatra da vlada nacionalnog jedinstva treba obuhvatiti članove Vlade i opozicije, ali ne i one čije bi učešće potkopalo njen rad, navode diplomatski izvori.

“Vlada bi mogla obuhvatiti sadašnje članove Vlade i opozicije, ali ne one čije bi prisustvo ugrozilo kredibilitet tranzicije ili naškodilo izgledima za stabilnost i pomirenje”, rekao je jedan neimenovani diplomata.

Prema njegovim riječima, to se očigledno odnosi na sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, mada Annan nije eksplicitno rekao da on neće moći biti član vlade nacionalnog jedinstva.

Annanov prijedlog će biti jedna od glavnih tema sastanka Rusije, ostalih stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a i drugih ključnih aktera na Bliskom Istoku u subotu u Ženevi, na kojem će biti razmatran 16-mjesečni sukob u Siriji.

(AJB)

Share This Article