Šest sirijskih oficira i 33 vojnika dezertirali i prebjegli u Tursku

sanel
By sanel

Minber.ba – Jedan sirijski general, dvojica pukovnika, dvojica majora, jedan poručnik i 33 vojnika dezertirali su iz Assadove vojske i prebjegli u Tursku, objavila je turska državna televizija u ponedjeljak, bez davanja drugih pojedinosti, a prenosi Al-Arabiya.

Privatni informativni kanal CNN-Turk je također izvijestio o dezertiranju vojnika, ali je naveo da su oni stigli s članovima svojih porodica; ukupno 224 osobe.

Jedan državni službenik je, međutim, rekao da su među njima trojica pukovnika, ali da nema generala među njima. Dužnosnik, koji je govorio pod uvjetom anonimnosti u skladu s državnim propisima, ne zna ukupan broj dezertera i navedene dvije brojke se nisu mogle odmah potvrditi

U nedjelju, još trojica sirijskih vojnih pilota su prebjegla u Jordan, prema dopisniku Al-Arabiye u Ammanu.

“Tri pilota su ilegalno ušla u Jordan i trenutno ih jordanske sigurnosne službe sprovode kroz redovne rutinske procedure”, rekao je Al-Arabiyi Ghassan Abu Louz, citirajući izvore u sirijskoj opoziciji.

Jedan od trojice pilota je pukovnik koji je isti dan uspio dovesti i svoju porodicu u Jordan, navodi dopisnik. Druga dva pilota su pukovnici i vjeruje se da su također doveli svoje porodice iz Sirije, navodi on.

Pored toga, još četiri vojna dužnosnika su ušla u Jordan od prošlog četvrtka nakon bijega pukovnika Hassan Marei Hamada koji je sletio s vojnim avionom Meg21 unutar Hašemitske Kraljevine. Sirijski ministarstvo odbrane je Hamada nazvalo “izdajnikom”, te dodalo da je u kontaktu sa Jordanom oko vraćanja vojnog aviona Siriji.

Preveo i pripremio: Edin D.

(Minber.ba)

Share This Article