Rušenje aviona: Sastanak NATO-a na zahtjev Turske

sanel
By sanel

Članice NATO sastaće se 26. juna jer je Turska zahtjevala konsultacije nakon što je Sirija oborila njen borbeni avion, rekla je portparol NATO Oana Lungesku.

“Turska je zahtjevala konsultacije u skladu sa članom četiri Sporazuma iz Vašingtona. U skladu sa tim članom svaka od članica može zahtjevati konsultacije kada god je, prema njihovom mišljenju ugrožen njihov teritorijalni integritet, politička nezavisnost ili bezbjednost”, rekla je Lungesku.

Sirija: Obaranje turskog aviona nesrećan slučaj

Obaranje turskog vojnog aviona u sirijskim vodama bio je nesrećan slučaj a ne neprijateljski čin prema Turskoj, izjavio je u subotu portparol sirijskog ministarstva spoljnih poslova Džihad Makdisi.

Makdisi je za tursku televiziju A Haber rekao da je Sirija imala “suvereno pravo” da obori “nepoznatu” letelicu koja je u petak narušila njen vazdušni prostor. On je naveo da Sirija nije znala da je avion turski i da “nema neprijateljstva prema Turskoj”.

Makdisi je rekao i da Sirija pomaže Turskoj u pronalaženju pilota. Avion je pao u Sredozemno more na 13 kilometara od sirijskog grada Latakije, saopštile su turske vlasti.

(RSE)

Share This Article