Turska za mirno rješenje nakon rušenja F-4

sanel
By sanel

Ministar za rad i socijalnu sigurnost Turske Faruk Celik izjaviio je kako je potrebno diplomatskim putem pronaći rješenje u kritičnom momentu za Tursku, nakon što je Sirija oborila njen vojni avion..

“Ako uzmemo u obzir da je čitav slučaj proizvod slučajne greške i nepažnje sirijske vojske, ipak, još ne postoji jasno legalno objašnjenje u vezi sa srušenim avionom turske vojske. Ne možemo nikako prihvatiti mogućnost pada aviona u nerazjašnjenim okolnostima. Tako da je čitava situacija oko ovog događaja neprihvatljiva i nejasna dok ne dođemo do više detaljnijih informacija u vezi sa okolnostima pod kojim se desio ovaj nesretni slučaj. Turska nikad neće prihvatiti objašnjenje koje se ne temelji na jasnim podacima i činjenicama”, istakao je turski ministar.

Nakon rušenja aviona turske vojske u jugozapadnom dijelu grada Hataya, zamjenik turskog premijera Bulent Arinc  kazao je za agenciju Anadolija da zvanična Ankara očekuje i oficijalno objašnjenje Sirije o ovom događaju.

“Svi zajedno moramo ostati mirni i staloženi. U ovom teškom momentu za čitavu naciju ne smijemo davati štetne izjave i netačne informacije”.

Arinc je naglasio kako Turska još ne raspolaže sa svim potrebnim ifnormacijama u vezi sa obaranjem njenog vojnog aviona.

Kritično pitanje

“Svjesni smo da je ovo vrlo osjetljivo i kritično pitanje. Ali, mi još nemamo sve potrebne informacije u vezi sa ovim slučajem. Ubrzano radimo na rasvjetljavaju čitavog slučaja u vezi sa padom aviona. Nadam se da ćemo uskoro imati sve informacije u vezi sa ovim nesretnim događajem”, napomenuo je zamjenik turskog premijera.

Nakon sastanka u kabinetu premijera Recepa Tayyipa Erdogana, turska vlada je jutros saopćila da je turski vojni avion oborila Sirija.

“Nakon što dobijemo zvanično objašnjenje sirijskih vlasti pod kakvim okolnostima i zašto je srušen avion koji je izvodio samo rutinsku vježbu i pritom nije predstavljao opasnost i za jednu državu, odlučit ćemo o koracima koje ćemo poduzeti. Potrebno je sačekati da čitav događaj bude rasvijetljen”, istakao je Arinc.

Ministar za Evropsku uniju i glavni pregovarač Turske Egemen Bagis, nakon vijesti o obaranju turskog vojnog aviona, pozvao je građane Turske da pokažu “zdrav razum u ovom teškom momentu”.

Bagis je istakao da se čitav slučaj u vezi sa obaranjem aviona turske vojske treba prvenstveno tretirati kao nacionalno i unutrašnje pitanje turske države.

“Zato pozivam sve građane Turske da ostanu mirni i da sačuvaju zdrav razum. Turska je velika, napredna i moćna zemlja i pronaći ćemo pravi odgovor u vezi sa ovim problemom. Čitav proces trebamo pratiti sa ogromnim strpljenjem i sa velikim razumijevanjem. Vidim da neki pokušavaju da šire razne spekulacije u vezi sa ovim slučajem. Ne smijemo zaboraviti da svaka reakcija treba da uslijedi tek nakon što bude provedena sveobuvatna istraga o detaljima nesreće. Sačekat ćemo da budu izneseni svi detalji, a potom ćemo donijeti odluku o potrebnim mjerama”, istakao je turski ministar Egemen Bagis.

Zategnuta situacija

Turska nastupa ošto sa zahtjevom da predsjednik Bashar al-Assad odstupi sa vlasti.

„Ono što je bio verbalni duel sada preti da preraste u konkretnu akciju čije se posledice ne mogu predvideti“, kazao je za Al Jazeeru Vladimir Ajzenhamer iz Centra za studije Azije na Fakultetu političkih nauka.

Ova prijetnja iz Ankare, kazao je sagovornik Al Jazeere, poruka je da se sa Turskom ne može šaliti.

„Ili je u pitanju fatalna greška ili poruka Damaska da neće tolerisati nastup Turske koja je prednjačila u pozivima za smjenu Assada“, kazao je Ajzenhamer.

Komentirajući da je Turska članica NATO-a, Ajzenhamer je kazao  da ovaj incidnet može sve promijeniti, te „možda ovo otvara prostor koji je NATO trebao.“

„Situacija će biti zategnutija“, naglasio je.

Istraga o incidentu

Turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu sastao se u subotu sa komandantima vojske i šefom obavještajnih službi, kako bi razmotrili dalje korake povodom incidenta u kojem je Sirija oborila turski vojni avion.

Sastanak je trajao dva sata, a u razgovoru su učestvovali zamjenik načelnika Generalštaba turske vojske, viši vojni komandanti i šef Nacionalne obavještajne agencije.

Bilo je riječi i o potrazi za nestalim pilotima, javili su lokalni mediji, prenosi Reuters.

Zamjenik turskog premijera Bulent Arinc izjavio je da avion koji je oborila Sirija nije bio borbeni već avion za izviđanje.

Turski mediji su javili da je riječ o avionu F-4, supersoničnom lovcu koji može da nosi opremu za izviđanje.

(AJ Balkans)

Share This Article