Islamom protiv brige i tuge (3. dio) – Zahvalnost

sanel
By sanel

Prevela: Amra M.

U prethodnom članku pisali smo o tome kako brigu i tugu prevazići strpljivošću. Također smo napominjali kako trebamo obraćati pažnju na blagodati koje nam je Bog podario i kako to može biti način da povećamo strpljenje. Drugi način prevazilaženja brige i tuge jeste zahvalnost. Allah nam u Kur’anu objašnjava  da su iskreni robovi oni koji su strpljivi i koji zahvaljuju. ”Sjećajte se vi Mene, i Ja ću se vas sjetiti, i zahvaljujte Mi, i na blagodatima Mojim nemojte neblagodarni biti!” (Prijevod značenja El-Bekare, 152.)

Mnogo je načina na koje možemo izraziti zahvalnost. Prvi i osnovni način jeste da robujemo Allahu onako kako nam je On naredio. Kada posvjedočimo da nema drugog boga osim Allaha i da je Muhammed njegov poslanik, zahvalni smo što smo blagoslovljeni islamom. Kada klanjač stane na namaz, on time zahvaljuje Allahu. Za vrijeme posta u ramazanu, on postaje zahvalan za hranu i vodu shvatajući da je Allah Taj koji nam pruža hranu i time osigurava život. Ako je vjernik u mogućnosti da obavi hodočašće u Mekku, i to je razlog da bude zahvalan.

Vjernik, također, iskazuje zahvalnost udjeljujući sadaku. Poslanik Muhammed, s.a.v.s., govorio je da su vjernici dužni svaki dan davati sadaku na svaki zglob u tijelu. (Buhari)  Također, ako čitamo Kur’an i razumijemo njegove poruke, razumjet ćemo bolje i dunjaluk  i ahiret. Počinjemo shvatati promjenjivost ovog života i činjenicu da su i nevolje blagoslov od Boga i da je Božija mudrost i pravednost ”upletena” u svaki djelić našeg života.

Koliko često smo čuli za osobe sa teškom bolešću ili invaliditetom kako zahvaljuju Bogu na svom stanju govoreći kako su bol i patnja bili uzrok da se posvete Bogu?  Koliko često smo slušali kako neko opisuje strašna iskustva i iskušenja  koja je prošao u životu, pa opet zahvaljuje Bogu?

U vremenu tuge i brige, kada se osjećamo usamljeno i prepušteno nevolji, Bog je naše jedino utočište. Kada tuga i briga postanu nepodnošljive, kada nam ništa nije ostalo osim stresa, straha, tjeskobe, očaja, instinktivno se okrećemo Bogu. Znamo da su Njegove riječi istina, znamo da je Njegovo obećanje istina.

”Ako budete zahvalni, Ja ću vam, zacijelo, još više dati.” (Prijevod značenja Ibrahim, 7.)

Bog zna koja je mudrost u tome da se dobre stvari događaju lošim ljudima, ili zašto se loše stvari događaju dobrim ljudima. Uglavnom, šta god nam se desi, a to bude razlog da se vratimo Bogu, to je dobro i trebamo biti zahvalni na tome. Bog želi da nas nagradi vječnim životom, i ako su bol i patnja garancija za Džennet, onda su padovi i iskušenja blagoslov. Poslanik Muhammed, s.a.v.s., rekao je: ”Ako Allah želi nekome dobro, iskušava ga.”  (Buhari)

Poslanik Muhammed, s.a.v.s., rekao je: ”Muslimana ne zadesi neka teškoća ili bolest, niti ga nešto rastuži ili zabrine, ne doživi nikakvo uznemiravanje, pa makar to bio običan ubod trna, a da mu Allah time ne oprosti nešto od njegovih grijeha.” (Buhari)

Ljudi nisu savršeni. Možemo pročitati ovaj članak, možemo razumjeti njegovu poruku, ali prepoznati mudrost iza svake situacije i biti zahvalan za svoje padove veoma je teško. Mnogo je lakše prepustiti se tuzi i očaju. Međutim, trebamo se podsjetiti Božijih riječi u kojim nam, ukoliko Mu robujemo, obećava Džennet i da poslije teškoće dolazi lahkoća.

”Ta, zaista, s mukom je i last, zaista, s mukom je i last!” (Prijevod značenja El-Inširah, 5-6.)

Ovaj ajet je objavljen kada su stvari u misiji poslanika Muhammeda izgledale teške. Allah nas podsjeća da teškoća na ovom svijetu nije vječna, uvijek je praćena lahkoćom. Trebali bismo biti zahvalni na tome.

Moramo prihvatiti uspone, padove i iskušenja koja su dio ljudskog života. Svaki od njih, od najtežeg i najbolnijeg do onog manje bolnog, Božiji su blagoslov. Blagoslov unikatan i određen posebno za svaku individuu. Kada smo iskušani brigom i tugom moramo se okrenuti Bogu, nastojati biti strpljivi i zahvalni i vjerovati da je sve što se događa – dobro za nas. Jer, vjerujući u Allahov izbor za nas, možemo prevazići svaku tjeskobu i izaći kao pobjednici protiv tuge i brige koja se pokušava uvući u naš život.

Izvor: www.islamreligion.com

 

Share This Article