Značenje hadisa: “Kad bih znao da neću otežati svojim sljedbenicima…”?

sanel
By sanel

Pitanje: Ko je zabilježio sljedeći hadis: “Kad bih znao da neću otežati svojim sljedbenicima, naredio bih im da uzmu abdest za svaki namaz?” Poznati su mi brojni hadisi u kojima se potiče na upotrebljavanje misvaka prije svakog namaza, ali nisam čuo za hadise u kojima se potiče na uzimanje abdesta za svaki namaz. Zar se tim hadisima, ako su pouzdani, ne želi ukazati na vrijednost uzimanja abdesta i veliku nagradu koja se dobija za to?

Odgovor: Hvala i zahvala pripadaju Svevišnjem Allahu! Na vaše pitanje možemo odgovoriti s nekoliko aspekata.

Prvo, postoje brojni poznati hadisi u kojima se preporučuje upotrebljavanje misvaka prilikom uzimanja abdesta i prije obavljanja namaza.

Drugo, hadis u vezi s kojim ste postavili pitanje prihvatljiv je. Ebu Hurejra, radijallahu anhu, kazuje da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Kad bih znao da neću otežati svojim sljedbenicima, naredio bih im da uzmu abdest za svaki namaz, da prilikom svakog uzimanja abdesta upotrijebe misvak i odgodio bih obavljanje jacija-namaza dok ne prođe trećina noći” (Ahmed, 7513, i en-Nesai, 3027. Ovaj su hadis prihvatljivim označili recenzenti Ahmedove zbirke hadisa, kao i šejh el-Albani, u djelu Sahihul-džami, 5318). Ovaj je hadis zabilježio i imam et-Tajalisi, u el-Musnedu, 2448, i to u sljedećoj formi: “Kad bih znao da neću otežati svojim sljedbenicima, naredio bih im da uzmu abdest za svaki namaz, a da prilikom svakog uzimanja abdesta upotrijebe misvak.” Ove su Poslanikove, sallallahu alejhi ve sellem, riječi očit dokaz da je poželjno uzeti abdest za svaki namaz; Resulullah je, sallallahu alejhi ve sellem, u većini slučajeva tako postupao. Enes, radijallahu anhu, kazuje: “Božiji Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, imao je običaj za svaki namaz uzeti abdest.” Neko je upitao Enesa: “A kako ste vi postupali?” On je odgovorio: “Uzeli bismo abdest onda kad bismo ga izgubili” (el-Buhari, 214). Evo kako je Ibn Hadžer to objasnio: “Iz vanjskog značenja ovog predanja može se zaključiti da je Resulullah, sallallahu alejhi ve sellem, za svaki namaz uzeo abdest, no iz drugih se predanja može zaključiti da je on to činio u većini slučajeva, a ne uvijek.” (Fethul-Bari, 1/316)

Dozvoljeno je da čovjek obavi nekoliko namaza pod jednim abdestom, tim prije jer je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, ponekad tako radio. Burejda, radijallahu anhu, pripovijeda: “Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, klanjao je pet dnevnih namaza pod jednim abdestom koji je uzeo potirući po mestvama. Na to je Omer primijetio: ‘Božiji Poslaniče, danas si uradio nešto što nikad nisi uradio!’ ‘Namjerno sam ovako postupio, Omere’, objasnio mu je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem” (Muslim, 177). Tumačeći ovo predanje, el-Kurtubi je rekao: “Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, klanjao je pet dnevnih namaza uzevši abdest samo jednom da bi pokazao svojim sljedbenicima da je dozvoljeno pod jednim abdestom klanjati nekoliko namaza. Prema jednoglasnom mišljenju svih islamskih učenjaka, dozvoljeno je pod jednim abdestom klanjati nekoliko namaza.” S tim u vezi, imam en-Nevevi rekao je sljedeće: “…i ovo predanje sadrži nekoliko informacija. Prva je informacija to da je dozvoljeno potiranje po mestvama, a druga informacija jeste to da se pod jednim abdestom može klanjati nekoliko farz-namaza i dobrovoljnih namaza, i to prema jednoglasnom mišljenju svih islamskih autoriteta. Ibn Bettal, u komentaru el-Buharijevog es-Sahiha, i imam et-Tahavi navode da su neki učenjaci kazali: ‘Čovjek mora uzeti abdest za svaki namaz, pa makar imao abdest.’ Ne mislim da je moguće da je ovo mišljenje ijedan učenjak zastupao; možda se time htjelo ukazati samo na vrijednost uzimanja novog abdesta.” A Allah najbolje zna.

www.islamqa.info

Share This Article