Prestanak hajza prije zore u ramazanu

sanel
By sanel

Pitanje: Ako se žena očisti od mjesečnog ciklusa prije zore, a okupa se nakon što zora nastupi, je li njezin post ispravan?

Odgovor: Ako je sigurna u to da je njen mjesečni ciklus uistinu prestao prije zore, ispravan je njezin post. Kažem ovako, jer neke žene misle da su se očistile od mjesečnice, a nisu. Neke su žene donosile tadašnje higijenske uloške Aiši, radijallahu anha, i pokazivale joj tražeći da im kaže jesu li čiste ili nisu, na što je majka pravovjernih Aiša govorila: “Okupajte se tek onda kad vidite bijelu izlučevinu koju izbaci maternica.” Žena će se okupati onda kad bude uvjerena u to da je čista. Kad je riječ o postu, ako se očistila, donijet će nijet prije zore, a nema smetnje u tom da se okupa nakon što zora nastupi. U tom slučaju treba imati na umu da zbog sabahskog namaza ne bi trebala mnogo odlagati kupanje.
Čuo sam da se neke žene očiste prije ili poslije zore, a zatim kupanje odlažu do kasnog jutra pod izgovorom da se žele temeljito okupati. To je pogrešno, pa makar to bilo i mimo mjeseca ramazana. Žena se neizostavno mora okupati kako bi obavila namaz u njegovu vremenu. Eto, može se ograničiti na gusul koji zadovoljava uvjete ispravnosti, a nakon toga može se temeljito okupati, ako to želi.
Ovo što smo kazali u pogledu žene koja se očistila od mjesečnog pranja vrijedi i za muškarca i ženu koji su džunupi, na temelju predanja u kojem se kaže da bi se događalo da nastupi zora, a Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, bio je džunup uslijed spolnog odnosa sa suprugom, pa bi zapostio i okupao se nakon što zora nastupi (el-Buhari, 1930, i Muslim, 1109). A Gospodar, opet, najbolje zna.

Šejh Muhammed b. Usejmin

Share This Article